domingo, 15 de mayo de 2016

3 - Les ones electromagnètiques

Les ones electromagnètiques són vibracions o oscil.lacions periòdiques que tenen un component elèctric i un altre de magnètic. Les ones de ràdio són ones electromagnètiques que tenen propietats com la de propagar-se a través de qualsevol medi físic, el buit inclós, i a la velocitat de la llum. Les ones electromagètiques si es tracten adequadament són l'element portador d'informació sonora en el cas de ràdio, d'imatges i so en el cas de la televisió, o digital en el cas de les dades informatitzades.

Les ones electromagnètiques són el canal a través del qual podem transmentre informació a distància sense la necessitat de la conexión amb cable. La part d'ona que es va repetint periòdicament s'anomena cicle i la seva durada rep el nom de periode.

  • El periode es mesura en unitats de temps: segon(s), mil.lisegon(ms), microsegon(μs).

  • La freqüècia es defineix com el nombre de cicles que realitzen en l'interval d'un segon, la unitat de mesura del SI és l'Hertz.

  • L'amplitud és la que indica el valor màxim de la vibració o oscil.lació. En una ona sonora equivaldría al volum del so, i el seu valor es representa en l'eix de les ordenades.











Les ones electromagnètiques tenen freqüències molt elevades; per aquest motiu, cal emprar els múltiples de l'Hertz:


La freqüència i el período están relacionats per l'expressió:
f=1/T(Hz)

Una altra manera d'expressar el período d'una ona és la longitud.


  
L'ESPECTRE ELECTROMAGNÈTIC:

No hay comentarios:

Publicar un comentario